3D Ögonbryn / Microblading

Vad är Microblading/3D-ögonbryn?

Microblading kallas även japanska metoden, eyebrow embroidery, mikrobladsteknik eller 3D-ögonbryn och är en ny manuell metod för att få permanent tatuerade ögonbryn. Det är just nu den hetaste trenden inom kosmetisk tatueringsteknik.

Vi använder oss av ett manuellt specialverktyg som hanterar disponibla mikroblad med tio till sexton små nålar som fäster nya pigment i din överhud. Eftersom färgen sitter närmare ytan framstår linjerna skarpa och ger ögonbrynen en detaljrik finish utan färgspill.

Tekniken är idealisk för dig som vill få naturliga och hårliknande linjer som komplement till dina befintliga ögonbryn. Det är även ett alternativ för dig som lider av ett tillstånd som orsakar håravfall (till exempel trikotillomani eller alopecia areata).

Pigmenten som används har utformats för att matcha din naturliga ögonbrynsfärg så att de smälter in bland dina befintliga hårstrån. Resultatet blir mer naturligt, felfritt och fylligare än
med traditionella tatueringsmetoder.

Till en början framstår ögonbrynen som mörka men bleknar inom två veckor efter behandlingen. Eftersom att det är svårt att förutse hur pass bra din hud bevarar färgpigmenten är det viktigt att du räknar med ett eller flera återbesök för att bättra på resultatet.

Till skillnad från traditionella hårstrykningsmetoder räknas den här tekniken som semi-permanent och resultatet vara ett till tre år. Vill du bevara samma färg och form rekommenderar vi att du gör återkommande besök en gång per år.

Varför ska jag välja Microblading?

 • Eftersom varje hårstrå ritas individuellt blir resultatet väldigt naturligt.
 • Om du har tröttnat på att fylla i dina ögonbryn varje morgon är det här ett bra alternativ som sparar tid och garanterar ett bra resultat.
 • Du får fylliga och välformade ögonbryn utan smink. Du kan träna, bada och vakna upp med vackra ögonbryn utan ansträngning.
 • Färgen anpassas utifrån ditt hår, din hudfärg och strukturen på dina befintliga ögonbryn.

Hur går det till?

 1. Vi börjar med rådgivning och vägledning av dina önskemål och bedömer utgångsläget.
 2. Nästa steg är att göra en digital uträkning av din symmetri. Det inkluderar även fotografering och avbildning av dina ögonbryn.
 3. Med en preliminär skiss har vi något att utgå ifrån och jobba på tills du är 100 % nöjd.
 4. Sedan gör vi ett så kallat reflektionstest för att anpassa pigmenten efter färgen på ditt hår och din hud.
 5. Ögonbrynen och hårstrykningen bearbetas tills ditt önskade resultat är uppnått.

Proceduren tar cirka två timmar och är praktiskt taget smärtfri. Den involverar nästan ingen svullnad men du kan få en lätt rodnad kring det behandlade området, det brukar försvinna inom en halvtimme.

Viktigt att tänka på dagen innan behandlingen:

 • Undvik att sola, det inkluderar även solarium.
 • Utför inga kosmetiska eller estetiska behandlingar för ditt ansikte som orsakar hudavlagring.
 • Avvakta med laserbehandlingar av ansiktet.

Viktigt att tänka på inför behandlingen:

 • Drick inte starkt kaffe, te eller andra typer av energidrycker.
 • Avstå från alkohol två dagar innan behandlingen, det ökar risken för blödningar.
 • Undvik blodförtunnande mediciner (t.ex. Aspirin) och preparat som innehåller acetylsalicylsyra.

Följ följande försiktighetsåtgärder efter behandlingen:

 • Använd inte smink på det behandlade området upp till sju dagar efter behandlingen.
 • Undvik att bada bastu och i pool.
 • Avvakta med träning i sju dagar, svett ökar infektionsrisken på grund av den höga salthalten. Det kan även resultera i att färgpigmenten läker till en ljusare nyans än förväntat.
 • Sola inte solarium på minst en månad. Använd därefter solkräm för att skydda pigmenten från UV-strålning och minska risken för blekning av tatueringen. I vissa fall kan pigmentet bli upp till 50 % ljusare än det önskade resultatet.
 • Undvik direkt solljus.
 • Klia inte ögonbrynen. Genom att klia kan du råka avlägsna pigment och risken för infektion ökar.
 • Applicera vaselin med vitamin A och E två gånger dagligen, alternativt olja från vindruvskärnor.
 • Tvätta området med sterilt vatten (kokat kallt vatten) varannan timme dagen efter behandlingen. Rengöringen är viktigt för att tvätta bort vätskan som utsöndras av huden och skapar skorpor över det behandlade området. Skorporna förvärrar läkningen av dina ögonbryn.

Du kan inte genomföra behandlingen om du

 • är gravid eller ammande
 • har en bakgrund av Keloids eller Hypertrofisk ärrbildning
 • är diabetiker, för att få genomgå behandlingen krävs ett godkännande från din läkare
 • Genomgår kemoterapi, rådfråga din läkare om du överväger den här typen av behandling
 • har en virusinfektion eller annan sjukdom
 • lider av epilepsi
 • har en pacemaker eller svåra hjärtproblem
 • har genomgått en organtransplantation
 • har någon typ av hudirritation (rodnad, solbränna, akne) eller psoriasis nära det behandlade området
 • är sjuk i förkylning, influensa eller liknande
 • har använt Isotretinoin det senaste året
 • lider av en hjärtsjukdom, har okontrollerat högt blodtryck eller har generellt dålig hälsa
 • genomgår en behandling, medicinering eller lider av en sjukdom som kan kompromissa immunsystemet eller din läkningsförmåga.

Frågor & svar

Nej, vi tar bara bort de hårstrån runt ögonbrynen som behövs för att skapa en snyggare finish.

Det varierar från person till person, men ungefär ett till tre år. Vi rekommenderar dock att du gör en färgförnyelse ett till ett och ett halvt år efter din första behandling.

Hållbarheten varierar också beroende på vilken färg och stil du väljer. Väljer du en ljus färg med lätt applicering kommer du behöva mer korrigering och ifyllnad än om du väljer en mörk ton med en tyngre applicering. Vi rekommenderar dock att du väljer en nyans som matchar dina egna pigment för ett mer naturligt resultat, även om det innebär att hållbarheten blir kortare.

Om din hud är känslig kan det förekomma en viss skorpbildning. Ta inte bort dem, att skrapa bort skorporna ökar risken för ärrbildning och att pigmentet försvinner.

Det kan bero på flera orsaker. Oftast beror det på din hudtyp. Äldre, väderbiten eller torr hud kan orsaka flagning av färgen under läkningsprocessen. Det bör inte påverka slutresultatet men om du känner dig missnöjd finslipar vi ditt färgval vid nästa besök.

Absolut! Kom bara ihåg att smörja ögonbrynen med din Recover all-salva som du får av oss.

Ja, färgbyte är vanligt. Vid din konsultation tittar vi på olika färgalternativ så att du får det resultat du önskar.

Det är ett resultat av den naturliga oxidationsprocessen som sker i huden när pigment har applicerats. Färgen reagerar med syret i luften och reaktionen gör den mörkare. Detta är helt naturligt och färgen blir ljusare med tiden.

De flesta vardagliga aktiviteter kan återupptas direkt. Tung träning bör dock undvikas i åtminstone en vecka för bästa resultat – all svett som hamnar på dina ögonbryn kan bleka den läkande färgen. Avvakta även med simning i en vecka, kemikalierna i vattnet kan påverka resultatet negativt. För utomhusaktiviteter finns inga restriktioner men kom ihåg att hålla det behandlade området rent, torrt och skyddat från solen.

Proceduren är uppdelad på två tillfällen med en läkningsperiod på fyra till sex veckor mellan besöken. Den första behandlingen tar ungefär två timmar, den andra behandlingen tar mellan en halvtimme och en timme.

Området kring dina ögonbryn kommer eventuellt att vara lite svullet, rött och ibland vitaktigt. Det är helt normalt. I början kommer stråna vara betydligt mörkare än det tänkta slutresultatet men bleknar med tiden till en mjukare och mer naturlig nyans.

Vi väljer en form och stil tillsammans som passar dig. Under konsultationen ritar vi upp en form att utgå ifrån som vi modifierar tills du känner dig helt nöjd. Vi gör även mätningar på
ditt ansikte för att stämma av att ögonbrynen passar din symmetri och att placeringen ser naturlig ut.

Nej, tyvärr inte. Behandlingen utförs inte på kvinnor som är gravida eller ammar.

Microblading är den mest skonsamma metoden för att få permanenta ögonbryn, men hur man upplever behandlingen är väldigt individuellt. Vissa upplever behandlingen som lite obehaglig medan andra inte känner något alls, jämför med när du noppar dina ögonbryn. Vi använder två typer av bedövningsmedel; en topisk bedövningskräm innan behandlingen och en lokalbedövning när behandlingen har börjat. Vi fyller på med bedövning under behandlingen för en behagligare upplevelse. De första timmarna efter behandlingen kan det kännas ömt runt det behandlade området och vara känsligt för beröring i ett par dagar.

Vi väljer en färg tillsammans genom att applicera små mängder av olika pigment på huden nära dina ögonbryn. Vi väljer den som matchar bäst med din hudton, dina drag och dina personliga önskemål.

Microblading är ett bra och naturligt semi-permanent smink för fylliga ögonbryn. Det skiljer sig mycket från billiga permanenta sminktatueringar.

Ofta när man pratar om ögonbrynstatueringar tänker man på skarpa linjer i olika färger. De är alla resultatet av misslyckade tatueringsförsök. De är billigare än Microblading och håller
en mycket lägre kvalitet, ofta saknar utförarna gedigen erfarenhet.

Det är viktigt att du och artisten som ska utföra behandlingen kommer väl överens gällande stil, nyans och form. Kolla alltid på tidigare referensbilder så vet du vad du kan förvänta dig.

En ögonbrynskonstnär som inte visar upp bilder på tidigare behandlingar men gärna skryter om kändiskunder ska undvikas. Anna Step i Stockholm utför Microblading och kosmetiska tatueringar och är ett gott exempel på en seriös aktör.