Tatueringsborttagning

Utrustning

Vi använder oss av en marknadens bästa och effektivaste Picosure/ Picosecond Nd:YAG-laser, en välbeprövad och dokumenterad teknik speciellt framtagen för tatueringsborttagning. Tekniken bygger på korta laserpulser som gör att strålarna bryter ner färgpigmenten som sedan transporteras bort via ditt lymfsystem. Det resulterar i en effektiv blekning av din tatuering helt utan ärrbildning.
Behandlingen är effektivast, säkrast och marknadens bäst lämpade metod för att bleka och ta bort tatueringar. Vi skräddarsyr behandlingen utifrån dina förutsättningar för att få ett lyckat slutresultat.

Viktigt att veta om du överväger att ta bort din tatuering:

  • Du måste ha fyllt 18 år och vara frisk.
  • Vi behandlar inte gravida eller ammande kvinnor.
  • Vi tar inte bort ansiktstatueringar nära ögat.
  • Du får inte använda brun utan sol-produkter veckan innan din behandling.

Vid rådgivningen går vi tillsammans igenom en hälsodeklaration för att försäkra oss om att du har de rätta förutsättningarna för en behandling.

Antal behandlingar

Det är svårt att veta i förväg hur resultatet kommer att bli och hur många behandlingar som krävs. För att helt bleka en tatuering behöver man i regel fyra till 6 behandlingstillfällen, ibland fler. Tänk på att det kommer ta tid, vi rekommenderar 8-10 veckor mellan behandlingstillfällena för att uppnå det bästa resultatet. Hur många behandlingar just du
behöver beror på flera faktorer och listas här:

Vilka färger har tatueringen och vad har de för kemiskt innehåll?

Svart och blåsvart bläck är enklast att bleka. Övriga färger behöver flera behandlingar och neonfärger är svårast att få bort. Konturer och linjer kräver fler behandlingar då de ofta sitter djupare än resten av tatueringen.

Hur gammal är din tatuering?

Om du har haft den i ett par år har den redan blekts en del vilket innebär att det finns mindre bläck som måste tas bort. Hur djupt sitter tatueringen? Är tatueringen jämn och sitter strax under huden är den enklare att behandla än de som sitter djupt under huden. Vad har ditt lymfsystemet för kapacitet och hur ser din läkningsförmåga ut?

Det är viktigt att vara frisk vid behandlingen, annars finns en risk att lymfsystemet blir överbelastat. Även efterbehandlingen spelar en viktig roll, en välskött efterbehandling minimerar risken för infektion och ärrbildning.

Hur stor är din tatuering?

Vid de första behandlingstillfällena bleker vi som mest en yta motsvarande 20 x 20 cm. Det är för att ditt lymfsystem ska hinna transportera bort det lösgjorda bläcket. Om din tatuering är större än så delar vi upp den på flera behandlingstillfällen och då räcker det oftast med fyra till sex veckor mellan behandlingarna.

Vill du täcka över din tatuering?

Om du vill tatuera över din tatuering behövs inte lika många behandlingar eftersom den nya tatueringen kommer dölja resterna från den gamla. Kom ihåg att det tar tid. Ha tålamod och låt processen ha sin gång. Låt kroppen läka och hantera det lösgjorda bläcket. Slutresultatet blir så mycket bättre då.

Viktig information inför din behandling

Använd inte brun utan sol-produkter veckan innan din behandling och du får inte vara solskadat på området som ska behandlas precis innan behandlingen.

Hur går behandlingen till?

Vi använder en laser av rent ljus som pulserar för att splittra bläcket under huden. De lösgjorda pigmenten transporteras bort av kroppens egna lymfsystem, processen är
långsam och därför beräknar vi en period på 8 till 10 veckor mellan behandlingstillfällena.

Det är inte ovanligt att det behandlade området rodnar, ibland kan det bildas blåsor och/eller sårskorpor under läkningsfasen, det är helt normalt men kom ihåg att inte pilla på dem. Vi täcker området med en kompress som ska sitta på i ett dygn efter behandlingen, undvik att duscha området och ta det lugnt med träningen medan kompressen sitter kvar.

Vad händer efter behandlingen?

Var rädd om dig och skydda området från infektioner genom att hålla området rent och torrt. Det är vanligt att det kliar under läkningsprocessen, klia inte bort eventuella blåsor och
skorpor, det ökar risken för ärrbildning.

Om huden är intakt ska du smörja det behandlade området med en speciell salva som du får vid det första behandlingstillfället.

Undvik massagebehandlingar, bad och bastubad de närmaste fem dagarna efter behandlingen. Exponera inte det behandlade området för sol eller värme förrän huden har läkt helt och hållet.

Hur känns det?

Behandlingen kommer troligtvis att kännas ungefär som när du gjorde tatueringen. Vissa kan uppleva att det känns mer, andra tycker att det känns mindre. Vi rekommenderar att du stryker på en bedövande Emlakräm 1 timme innan behandlingen, sedan tvättar vi rent området när du är på plats. Du behöver ingen Emlakräm inför rådgivningstillfället.

När är det dags för nästa behandling?

Vi rekommenderar att du väntar 8 till 10 veckor mellan behandlingarna. Det tar ungefär så lång tid för lymfsystemet att transportera bort det frigjorda bläcket. Beroende på hur mycket bläck som finns kvar kan väntetiden bli något kortare eller något längre. Vi gör en bedömning vid varje tillfälle och berättar när det är dags för nästa behandling.

Under sommaren och inför solsemestrar rekommenderar vi längre uppehåll mellan behandlingarna för att inte överbelasta kroppens lymfsystem, det är viktigt att det orkar hantera eventuella infektioner.

Eftervård för tatueringsborttagning

Precis som när du skaffade din tatuering så är eftervården på en tatueringsborttagning viktig men lätt att sköta. Du får ett eftervårdskit med lotion och skriftliga instruktioner efter den första behandlingen.

Det behandlade området ska hållas torrt och rent, precis som när du sköter småsår. Behandlingen torkar ut huden därför är det viktigt att du smörjer huden med Helosan salva för att återställa fuktbalansen och lindra eventuell klåda.

Det är inte ovanligt att området blir lätt rodnat eller att det uppstår blåsor eller skorpor. Du ska absolut inte klia eller pilla bort blåsorna eller skorporna, det ökar risken för infektion och ärrbildning. Försök lindra eventuell klåda med kyla och smörj regelbundet med krämen som du får av oss. Om du väljer att ha en kompress över det behandlade området är det viktigt
att lufta regelbundet för en snabbare läkning.

Undvik att duscha det behandlade området det närmaste dygnet efter behandlingen och undvik följande de närmaste fyra till fem dagarna:

   • intensiv träning
   • massage, bastu, poolbad
   • direkt exponering i stark sol eller i solarium
   • ha inte på dig tajta kläder eller stövlar som kan irritera det behandlade området.

Det är väldigt ovanligt att det blir en ärrbildning efter behandlingen. Däremot kan det ha bildats ärr i samband med tatueringstillfället som nu blir synliga. Det är också ovanligt med
pigmentförändringar, men utsätter du området för stark sol innan huden har hunnit läka finns det en ökad risk. Håll dig i skuggan, ha på dig kläder som täcker eller använd hög solskyddsfaktor och använd ditt sunda förnuft mellan behandlingarna.

Tveka inte att höra av dig till oss om du har några frågor.

Frågor & svar